Flottning i Byssträsk
Från att jag var liten minns jag flottningen som en spännande händelse i vår lilla by. En förklaring till att flottningen blev stor är att det fanns tre tillflöden till Byssträsksjön; Norrifrån från Hemsjön och Stenträsket, från nordväst var det sjöarna i Gäddträsk samt från söder Vittanträsket, Lappträsket, Holmträsket och Kalven.
Alla dessa uppräknade sjöar förde via sina bäckar virket ner till Byssträsksjön. Där ringades virket in till en not som flottarbåten på fotot spelade över sjön till Byssja-dammet. Före flottarbåtens tid nyttjade man en speciell spelflotte. Det var en stor kvadratisk träflotte med en kraftig stolpe i mitten. På den virades en vajer upp när männen gick runt på flotten och via utstickande armar tvingade stocken att gå runt. När virket forslats dit öppnades dammet vilket bildade ett vattensug så att virket rann ut i Byssjan och sedan vidare till Nottjärnen. Nästa etapp var att frakta virket vidare till Stordammet. Efter att virket släppts genom där blev det transport via Byssjan ner till Umeälven i höjd med Granölund.
Arbetet med flottningen var förhållandevis välbetalt och därmed uppskattat. Jag var själv med i flera år och det var ett krävande jobb som kunde sträcka sig över ett par dygn utan sömn. Men det var samtidigt spännande med många profiler som bidrog med dråpliga historier under kaffe- och matrasterna.
På fotot sitter längs fram flottarbasen Rolf Grafström som bodde i Granö. Han brukade komma redan medan isarna låg kvar för att ringa in virket till en not. Jag minns det som ett glädjande vårtecken när Rolf började visa sig i byn. Längre bak i båten skymtar från vänster Martin Hanefjord, Sture Gottfridsson och Bertil Johansson samtliga boende i Byssträsk.
PS För intresserade finns det mycket mera att läsa om virkesflottningen i Boken om Byssträsk.
Text: Roland Heldestad