Almar med häst

Foto: Stig Hanefjord

Byssträsk är en liten by belägen 34 kilometer söder om Lycksele. Som de flesta byar i södra lappmarken livnärde man sig på småbruk samt skogsarbete och diversearbete. Kvinnorna arbetade hemma och slet med barnafödande samt det tunga arbetet då det inte fanns dagens moderniteter som hjälp. De flesta markägarna hade en kombination av jord- och skogsbruk och hade titeln hemmansägare. Det var ingen stordrift utan en normal besättning var 3-4 kor, något ungnöt, en gris, ibland några får samt det viktigaste; En häst.

Hästen var ett måste i gårdens arbete. Plöjning och harvning samt utkörning av gödsel i vårbruket. Vid arbete med slåtter skulle den dra slåttermaskinen samt släpräfsan. Sedan skulle det torkade höet dras hem i en skrinda och ladas in för att räcka till som föda åt djuren i ladugården under vinterhalvåret. Vid skogsarbete som ofta bedrevs under vintern var hästen oumbärlig för att dra fram det avverkade virket. Det var ved till uppvärmning av husen, stockar för husbehovssågning till byggande samt slutligen virke till försäljning.

Hästen var som sagts enormt viktig till gårdens skötsel, Den var en stor investering för hemmansägaren och tärde hårt på ekonomin. Det var inte ovanligt att hästen insjuknade i korsförlamning och fick avlivas. Men slutligen kunde det hända att hästen gick igenom den svaga vårisen och det var en katastrof! På fotot är det Almar Holmgren som kämpar med att rädda sin häst som gått igenom isen på Skavtjärn som ligger några kilometer söder om byn. Almar bedrev sitt småbruk i en ensamgård, Högnäs, en bit utanför byn mot Lycksele.

Fotot är scannat från en veckad kopia vilket gör att kvaliteten ger mycket att önska, men jag ser det mera som ett tidsdokument! Det skildrar en dramatisk händelse men jag vet via fotografen Stig att hästen klarade sig!

Foto: Stig Hanefjord Text: Roland Heldestad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.