Det gamla fotot
Almar med häst
Byssträsk, en liten by 34 kilometer söder om Lycksele, präglades av småbruk, skogsarbete och hårt slit. Livet kretsade kring jord och skog, där hästen spelade en central roll – både som arbetskraft och som en avgörande investering. Utan dagens moderniteter krävdes hästens hjälp för allt från vårbruk till vinteravverkning, men riskerna var många och kunde sluta i katastrof, som när isen svek under vårvinterns farliga dagar.
Flottning i Byssträsk
Flottningen var en spännande och central del av livet i Byssträsk, en händelse som präglade både byn och dess invånare. De många tillflödena till Byssträsksjön gjorde platsen till en knutpunkt för virkestransport. Arbetet var både krävande och välbetalt, fyllt av historier, hårt slit och gemenskap. Våren markerades av flottarbasen Rolf Grafströms ankomst, en glädjande syn för byborna. Vill du veta mer om flottningens historia finns fördjupning i Boken om Byssträsk.
Mjölkning av kor
I Byssträsk, en liten by i södra Lappland, präglades livet av jordbruk och skogsbruk som ofta gick hand i hand. Jordbruket låg i regel på kvinnans axlar, särskilt vintertid när männen arbetade med skogsavverkning långt från hemmet. Småskaligt jordbruk med några kor, en häst och kanske lite fjäderfä var vanligt, och mjölken som kvinnorna mjölkade för hand blev en viktig inkomstkälla när den skickades till mejeriet i Lycksele.
Vedrustning
I Byssträsk var samarbete en självklarhet när tyngre uppgifter skulle utföras, som att förbereda veden inför vintern. Arbetslagen använde vedkapar och klyvmaskiner, drivna av elmotorer som fick kökslamporna att flämta. Det var tungt, farligt och krävde precision, men också gemenskap. Bilderna som fångar dessa stunder är tidsdokument från min barndom, tagna med min första kamera, en plastig julklapp som gav mig minnen för livet.